top of page

Medenjaci

Htela sam da podelim sa vama ovaj recept, jer su ovo možda i najukusniji medenjaci koje sam probala. Recept sam uzela od svemoguće žene, koju toliko hvalim da će pomisliti da je proganjam (iako smo, sada već, prijateljice) - Radmile Kulundžić. Po mojim fotografijama često vidite nju sa svojim klincezama, i sve tri su mi omiljeni modeli. Pitala sam Radu da fotkamo neke kolače u kućnoj atmosferi, sa Manjom i Sašom, pa smo se složile da to budu medenjaci obzirom da je tada bio decembar i praznična atmosfera.






Sastojci:

- 250-300gr meda

-750gr mekog brašna

-150gr margarina

-100gr šećera u prahu

-2 jaja

-5-7 kašika mleka

-1 prašak za pecivo

-mešavina začina za medenjake ( kotany)

Postupak:

Med rastopiti na ringli ,a jaja umutiti posebno. U brašno dodati tvrd margarin i dobro ga umešati, pa zatim dodati sve ostale sastojke i sve dobro umesiti. Testo ostaviti minimum 1h u frižideru da odmori. Nakon toga, razvući testo oklagijom na debljinu od par mm i praviti oblike kalupima za medenjake. Peći na 190C dok ne porumene.

Beli krem za šaranje medenjaka:

Umutiti 2 belanca i dodati prah šećer u zavisnosti od toga koja vam gustina treba, u to dodati 2-3 kapi limunovog soka i to je sve.


NOVOSTI

Inače, nadam se da ste do sada već videli moj novi projekat. Radi se o beležnicama za pisanje recepata koje su namenjene upravo vama koji volite recepte da pišete. Ideja je da naslov bude po vašoj želji, kako bi to stvarno bio vaš mali kuvar. Mama i ja još uvek čuvamo bakinu svesku recepata, i pomislila sam da bih volela jednog dana da i moja unuka/unuk čuva moju svesku i na taj način da se porodični recepti i saveti sačuvaju. Ipak je to opipljivo lepše... Kao i sa fotografijama. Potpuno je drugi osećaj imati izrađenu fotografiju ili gledati je na kompjuteru.

U ovoj svesci pronaći ćete tabelu standardnih mera u kuhinji, kao malu pomoć pri kuvanju, kao i 6 kategorija najavljenih mojim fotografijama. Kategorije su:

-topla i hladna predjela

-supe i čorbe

-glavna jela

-salate i variva

-poslastice

-napici

Pišite mi utiske, kako o knjizi, tako i o medenjacima ukoliko se odlučite da ih napravite! :)

472 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page