top of page

Novogodišnje odluke

Updated: Jan 18, 2019

Dragi svi,

Prvo bih volela da vam se predstavim, i da vas dodatno zbunim imenom. Mnogi od vas me znaju kao Višnju Milić, online više kao Višnja Milić photography, iako se od pre 6 meseci zvanično zovem Višnja Šešum -dakle, udadoh se, par meseci pre tridesete, jessss (ovde možete da zaključite kako imam loš smisao za humor :)). Odlučila sam da sačuvam svoje devojačko prezime, makar kroz posao, jer jako je čudno ceo život zvati se jednim prezimenom, pa ga odjednom promeniti, a i Višnja Šešum nikad niko van Srbije neće znati da izgovori :).

Napravila sam spisak ciljeva za 2019. godinu, a jedan od njih je da pokušam da budem angažovanija i prisutnija online. To mi zvuči zastrašujuće dok pišem! Još uvek mi deluje strašno da se uključim u live video i generalno da vam pričam nešto, a vi me kao gledate i slušate. Pretpostavljam da je to samo do iskustva, i da bude neprijatno prvih par puta, pa se uhodaš i bude ti normalno, kao i sve drugo, je li… :) Dajem sebi zadatak da radim na tome! Takođe sam odlučila da delim sa vama savete vezane za fotografiju i stilizovanje hrane i fotografiju uopšte, kao i recepte koji mi se dopadnu.

Elem, na svom prvom blog tekstu želim sa vama da podelim jedan jednostavan recept za kolač. Fotke kolača ste verovatno već videli na instagramu, a pravi se skroz lagano i bez jaja je.



Sočni čokoladni kolač

Sastojci:

2 šolje jogurta ( ili kiselog mleka )

2 šolje šećera

2 kašičice kakaoa

½ šolje ulja

2 kašičice sode bikarbone

2 šolje brašna (za kolače i peciva)


Preliv:

100gr čokolade za kuvanje

50 gr margarina

10 supenih kašika mleka

5 supenih kašika šećera


Postupak:

Izmešati sve sastojke i usuti u kalup za pečenje obložen pek papirom ( ja sam koristila kalup za hleb) ili namažite kalup margarinom i pospite brašno pa rastresite po celom kalupu ukoliko koristite kuglof kalup. Peći na 180 C 15ak - 20min i paziti da se ne osuši ( ja sam čačkalicom proveravala koliko je pečen iznutra – ukoliko je čačkalica mokra pri vrhu kada je zabodete u kolač, znači da je potrebno još da se peče).

Glazura: čokoladu otopiti na pari sa margarinom, dodati mleko i šećer i sve izmešati lepo, još malo kuvati, pa posuti preko gotovog kolača kada se kolač malo prohladi.




Dodatak – POŠIRANE KRUŠKE

Ukoliko želite da težinu kolača razbijete sa nekim sočnim sastojkom, poširane kruške su odličan izbor.

Ogulite 4-5 krušaka, malo im odsecite dno ( suprotno od peteljke) da bi mogle stabilno da stoje u šerpi uspravno (mada ih možete i iseći na polovine svejedno je, ja sam zbog fotkanja radila ovako). Prokuvajte 1l vode sa 200gr šećera i začinima – zvezdasti anis, cimet, štapić vanile i stavite kruške u vodu. Pazite da su kruške skroz potopljene u vodi. Kuvajte tako još 15 minuta, ne predugo da se ne raspadnu, zatim ih ostavite da se ohlade u sirupu u kom su se kuvale.

Poslužite ih uz čokoladni kolač!

386 views0 comments
bottom of page